top of page

Norsk Skogkatt - Norwegian Forest Cat NFO

Norsk Skogkatt er vår egen nasjonale rasekatt. En rase vi skal ta vare på og være stolte av. Norsk Skogkatt er etterhvert blitt utrolig populær både i inn- og utland. På verdensutstillingen for katter i 1992 var det en Norsk Skogkatt som ble den suverene vinner. Hva skyldes populariteten?

 

Norsk Skogkatt er en sunn og robust naturkatt, som ikke trenger krevende pelsstell. Den har et herlig gemytt - er leken, rolig og familievennlig. En katt som både stter pris på innendørs- og utendørslivets gleder. Dessuten er den en god musefanger. Hvordan skal Norsk Skogkatt se ut? Norsk Skogkatt er en semilanghårskatt. Den skal være stor og kraftig bygget, langstrakt og høybeint med svære labber og lang, buskete hale. Andre kjennetegn er: Den dobbelte pelsen som består av en ullen underpels og en semilang, blank og vannavstøtende overpels. I full pelskondisjon skal katten ha stor krage, kinnskjegg, skjortebryst og knickers. Skogkatten kan ha alle farger, unntatt siamesermønster. Katten skal ha et trekantet hode med lang, rett profil og god hake. Den skal ha store, høye ører med gaupetufser og lange ørehår - og store, lett skråstilte øyne med «vilt blikk». 

 

Litt historie Fra folkeeventyrene vet vi at skogkatten har vært kjent siden 1500-tallet. «Huldrekatten» eller «trollkatten» som den het, ble tillagt magiske egenskaper og var hyllet i et slør av myter. Folk trodde f.eks. lenge at skogkatten var en blanding av gaupe og katt. Sannheten er imidlertid at skogkatten på et ganske tidlig tidspunkt i sin historie gikk over til å bli en gårdskatt. En hardfør, tøff katt med uovertrufne evner som musefanger var akkurat det som trengtes på en norsk bondegård. Utryddelse, vanstell og oppblanding med vanlig huskatt har gjort at rasen flere ganger har holdt på å dø ut. Første gang «trollkatten» deltok på utstilling var i 1938 - men det var ikke før i 1977 at den fikk internasjonal status som rasekatt, takket være iherdige ildsjeler. Siden da er Norsk Skogkatt blitt stadig mer etterspurt i inn- og utland. Den fins nå i alle verdensdeler, også i Afrika og Australia. 

 

Pelsstell: Norsk Skogkatt trenger ikke mye pelsstell. For å holde pelsen fin bør den gres eller børstes en gang i uka. 2 ganger ukentlig i røytetiden for å unngå floker og hårballer i magen. Halen skal aldri gres, bare børstes forsiktig mot hårene for at den skal holde seg flott og buskete.

 

Generelt

Størrelse: Stor

Hodeform: Trekantet, hvor alle sider er like lange; med god høyde sett i profil. Pannen lett rundet, lang og rett profil uten stopp eller dip

Hake Fast

Øre form: Store, med god bredde ved basis, spisse, med gaupetufser og lange hår ut av ørene.

Øre plassering: Høyt og åpne, slik at ørenes ytterlinje følger hodets linjer ned til haken.

Øyne - Form: Store og ovale, godt åpne, lett skråstilte. Uttrykk: Våkent og vilt uttrykk.

Øyenfarge: Alle farger tillatt, uansett pelsfarge.

Kropp: Struktur: Lang, kraftig bygget, solid benbygning. Ben: Sterke, høybent, bakbena høyere enn forbena.

Poter Store, runde, i proporsjon til bena.

Hale: Lang og busket, bør rekke minst til skulderbladene, men fortrinnsvis til nakken.

Pels: Struktur: Semilang. Den lodne underpelsen dekkes av en glatt, vannavstøtende dekkpels som består av lange, strie og blanke hår som dekker ryggen. En fullpelset skogkatt har krage, skjortebryst og nikkers.

Farge: Alle farger er tillatt, også alle farger med hvitt, unntatt maskefarger og sjokolade, lilla, kanel (cinnamon) og fawn. Alle mengder hvitt er tillatt, dvs. hvitt bliss, medaljong, hvitt på bryst, poter etc. Fargen skal være klar.

 

Feil

For små og spedbygde katter.

Rundt eller firkantet hode, profil med knekk (stopp).

Små ører, plassert for langt fra hverandre eller for tettsittende.

Korte ben, tynne ben.

Kort hale.

Tørr pels, klumper eller knuter, for silkemyk pels.

bottom of page